BOSANSKI SOMUNI (LEPINE)!!! UVIJEK IH PRAVIM VISE, PA ZAMRZNEM…..A UZ CEVAPCICE SU NAJBOLJI…

Slana jela
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA

Sastojci
1 kg. brasna
2 supene kasike kvasca
250 ml. mlijeka
1 supena kasika secera
1 cajna kasika soli

cujrukotica(cujrukot)

Priprema
1.
Kvasac pomijesati sa secerom i uz malo topla mlijeka staviti da uskvasa.
2.
Brasno i so prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto.Dobro uraditi rukama, uvijek povlaceci rukom sa vanjske strane tijesta ka unutrasnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto.
3.
Ostaviti tijesto da naraste duplo a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.
4.

Na dobro pobrasnjenu povrsinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve somuna i polagano poceti razvlaciti.
5.
Veoma je bitno da somun razvlacite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Ja obicno u jednoj ruci (na dlanu) drzim somun a drugom razvlacim.
6.
Malom cackalicom za raznjice, predhodno namocenoj u vodu na somunu praviti rombove, malo somun umiti sa vodom i posuti preko curukoticu.
7.
Rernu zagrijati na 250 stepeni i somune peci 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni) dok ne porumene.Somuni se napusu i to je znak da su gotovi.
Posluživanje
Nema amerikanca koji je probao somune i cevapcice a da nije bio odusevljen.Kada mi je prije nekoliko godina sinovljev kompletan tim sa trenerima (njih oko 20-ak) bio na veceri, porcija cevapa se trazila vise a o luku da i ne govorim. Njihov komentar je bio, interesantna kombinacija…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *